L’associació de celíacs arriba a un acord amb el gremi de restauració per fer créixer el nombre de restaurants aptes per al col·lectiu

Només 199 establiments barcelonins compleixen tots els protocols de cuina sense la proteïna

780_0377_95223_b98984c8326068956a8ea23e6da5ae68En els darrers anys, la població que s’ha vist obligada a menjar aliments sense gluten a Catalunya per prescripció mèdica ha passat de l’1% al 7%. Aquest increment, però, no ha suposat un augment semblant del nombre d’establiments que ofereixen plats aptes per a celíacs, ja que actualment tan sols el 3% dels restaurants del país disposen de cartes amb menús adequats per a aquest col·lectiu.

Des del 2008, cada any hi ha un 28% més de productes per a celíacs

A Mataró, per exemple, només hi ha nou establiments que tinguin el certificat de servei sense gluten que atorga l’Associació de Celíacs de Catalunya. A Pineda de Mar tan sols n’hi ha un, igual que a Cabrils. A la resta del Maresme, que estiguin degudament certificats, n’hi ha algun més, però són més aviat escassos, una situació que impacta en el dia a dia de les persones afectades per aquesta intolerància, que tenen moltes dificultats per poder sortir a dinar o
a sopar fora de casa amb total seguretat.

Per tal d’equilibrar les xifres, l’Associació de Celíacs de Catalunya ha arribat a un acord de col·laboració amb la Federació Intercomarcal d’Hostaleria i Restauració per intentar fer créixer el nombre d’establiments aptes per a persones celíaques.

El conveni entre aquestes entitats preveu la celebració de sessions formatives en tots els gremis de restauració perquè els responsables dels establiments coneguin a fons tot el protocol de seguretat alimentària que requereix la cuina sense gluten. Dilluns passat, a Sitges (Garraf), es va fer la primera
de les formacions, amb la presència d’una vintena d’establiments.

La idea és que abans de la temporada d’estiu ja hagi augmentat el tant per cent de restaurants aptes per a celíacs a Catalunya. Però tampoc es vol córrer. La cuina per a celíacs, sobretot en restaurants, requereix una sèrie de mesures preventives que cal tenir molt ben interioritzades quan s’està als fogons.

“El primer pas és que
els establiments estiguin sensibilitzats amb la intolerància, que cada cop va
a més, i tinguin clar tot
el procés a seguir”, explica Joan Anton Matas, president del Gremi d’Hostaleria de Sitges, i hi afegeix: “No és fàcil fer bé tots els passos. Per això és molt important que els negocis interioritzin bé què s’ha de fer per poder oferir a la seva carta productes sense gluten amb garanties.”

Per exemple, un dels aspectes més importants a tenir en compte a l’hora de cuinar per a celíacs és que els estris i instruments de cuina no poden haver estat en contacte anteriorment amb productes no aptes per a persones afectades per la intolerància.

L’acord amb el sector de la restauració preveu que es dugui a terme una inspecció tècnica als negocis després de les sessions formatives per assegurar-se que disposen de la instal·lació necessària per garantir menús sense gluten.

Un distintiu de qualitat

Els restaurants que superin el curs i la posterior inspecció tècnica rebran un distintiu de qualitat per part de l’Associació de Celíacs de Catalunya que distingirà aquests establiments de la resta de negocis que no ofereixen el servei o que tan sols disposen d’alguns plats concrets aptes per a les persones celíaques.

A banda d’aquesta marca, que serà adhesiva, perquè es pugui enganxar als vidres dels locals i sigui visible des de l’exterior, l’entitat té previst afegir les dades de contacte del negoci en l’apartat del seu web que està dedicat als establiments certificats del país que ofereixen aliments sense gluten.

LA XIFRA

7 per cent de la població de Catalunya es calcula que necessita menjar sense gluten per prescripció mèdica.